6 различни типови моп за вашиот бизнис

Како сопственик на бизнис, одржувањето на вашиот работен простор чист е од суштинско значење за одржување на професионална и пријатна средина за вашите вработени и клиенти. Една од најважните алатки за одржување на вашите подови чисти е мопот. Сепак, со толку многу различни видови на моп на располагање, може да биде предизвик да се одреди кој е вистинскиот за потребите на вашиот бизнис.

Во овој пост, ќе истражиме шест различни типови, поделени во две групи, мопови кои се користат влажни и мопови кои се користат суви.

Влажни мопови

Влажните мопиви користат раствор за чистење за да ги убијат бактериите и да ја исчистат нечистотијата. Тие помагаат во враќање на сјајот на подовите и тие се од витално значење за одржување на просториите на вашиот бизнис чисти и блескави.

Постојат три главни типа на влажни мопиви: мопиви од микрофибер, класични мопиви и мопиви со трака.

1. Мопови од микрофибер

Мопивите од микрофибер се најхигиенски и најекономичен тип на влажни мопиви. Тие се и најлесни за употреба.

Влажните мопиви од микрофибер се полесни и обично поергономски од традиционалните мопиви. Тие можат да издржат течност до седум пати поголема од нивната тежина, но бараат и  помалку раствор за чистење за да бидат ефективни. Ова ги прави поеколошки. Тие се исто така неабразивни и хипоалергични.

Моповите со микрофибер се направени од комбинација на полиестер и полиамид. Тие се перат и  се издржливи, можат да се перат стотици пати без да се оштетат. Моповите од микрофибер се многу ефикасни и за собирање нечистотија и за општа употреба за сите намени.

2. Класични мопови

Класичните мопиви имаат исечени краеви и генерално се најевтиниот вид влажни мопиви. Поради нивната ниска цена и неможноста да се перат, тие обично се сметаат за еднократна употреба. Тие се добри за впивање на излеаните течности и чистење мали површини. Но, внимавајте, тие бараат честа замена, што може да ја направи оваа опција поскапа на долг рок.

3. Моп со трака

Еден од најчестите типови на влажни мопиви, мопивите со трака имаат поголема површина и затоа можат поефикасно да чистат поголеми површини од класичните мопивите. Тие се со умерена цена и обично се перат во машина. Нивните краеви со трака помагаат да не се расплетуваат, што ги прави поиздржливи од класичните мопивите.

Моповите со трака и класичните мопови се мерат во грами, и колку е поголем а грамажата, толку е поголема главата на џогерот и толку повеќе има моќ да впива и чисти.

Заедно со секој вид од влажните мопови секогаш се користат и кофи за средтсва за чистење подови и вода, кои се користат за наводенување и цедење на мопот. Зависно од потребите на вашиот бизнис има и различни типови и големини на кофи.

Суви мопови

Сувите мопиви обично се користат за бришење прашина и чистење на нечистотија. Тие се помалку абразивни од метлите за метење. Со нив може да се чистат големи површини и може да се користат за брзо отстранување на прашината и нечистотијата.

Постојат три главни типови на суви мопиви од: микрофибер, памук и синтетика.

4. Моп од микрофибер

Ова се најиздржливиот и најефикасен избор за суви мопиви. Тие издржливи и можат да се перат по употреба. Може да се перат стотици пати без да се оштетат, а се хипоалергични и неабразивни.

Сувите мопиви од микрофибер се направени од поделени мокрофибер реси што собира и заробува повеќе нечистотија од памучните мопиви. Но има микрофибер мопови и со рамна површина направени од целосна микрофибер крпа која го чисти подот рамномерно.

5. Памучни мопиви

Направени да се справуваат со голема површина и често со пошироки глави за моп, памучните мопиви имаат кратки јамки за собирање прашина, нечистотија и остатоци од подовите. Овие мопиви можат брзо да исчистат голема површина и се одлични за големи отворени простории и ходници. Тие се со економична цена, но не можат да се перат.

6. Синтетички мопиви

Синтетичките суви мопиви се направени од материјали како полиестер и најлон и се дизајнирани ефикасно да собираат прашина и нечистотија. Тие се одличен избор за бизниси кои треба брзо да исчистат големи површини.

Рачки за мопови

При изборот на рачка за моп, важно е да се земе предвид типот на главата за моп што ќе ја користите. Некои рачки за моп се дизајнирани да работат со специфични типови глави за моп, додека други се универзални.

Метални рачки: Металните рачки се издржливи и долготрајни, што ги прави добар избор за бизниси кои често користат мопиви. Тие се исто така прилагодливи, што ви овозможува да ја прилагодите должината на рачката за да одговара на вашите потреби.

Дрвени рачки: Дрвените рачки се поприфатлива опција од металните рачки и сепак се доволно издржливи за да издржат редовна употреба. Сепак, тие не се прилагодливи, така што ќе треба да изберете должина на рачката што одговара за вас.

Пластични рачки: Пластичните рачки се лесни и достапни, што ги прави одличен избор за бизниси кои треба редовно да чистат мали површини. Сепак, тие не се толку издржливи како металните или дрвените рачки и можеби ќе треба почесто да се менуваат.

Како заклучок, изборот на вистинскиот моп за вашиот бизнис е од суштинско значење за одржување на вашите подови чисти. Без разлика дали ви треба влажен или сув моп, има многу различни опции за избор, секој со свои предности и недостатоци. Исто така, важно е да ја изберете вистинската рачка за вашата џогер, земајќи ги предвид факторите како издржливост, приспособливост и достапност. Со избирање на вистинскиот моп и рачка за вашите потреби, можете да бидете сигурни дека подовите во вашиот објект секогаш ќе бидат блескаво чисти. Нашиот асортиман на овие производи можете да го разгледате на слениот линк https://promis.com.mk/profesionalna-oprema-za-cistenje/oprema-cistenje/ , а доколку ви треба помош од професионалец за да го направите вистинскиот избор контакирајте не.

ПОВРЗАНИ НОВОСТИ

Користење на антибактериски детергенти во вашиот бизнис: сеопфатен водич

Користење на антибактериски детергенти во вашиот бизнис: сеопфатен водич

Во денешниот свет, каде што здравјето и безбедноста се најважни, вметнувањето на антибактериски детергенти во практики за чистење на вашата компанија може да има големи придонеси. Во оваа објава, ќе ги истражиме придобивките од користењето на повеќенаменски...

Средства за чистење и полирање на инокс

Средства за чистење и полирање на инокс

Иноксните површини се многу издржливи и вообичаено се користат многу во производството, прехранбена индустрија, градежништвото и транспортот. Меѓутоа, со текот на времето и изложеноста на фактори на животната средина, иноксните површини може да 'рѓосаат и...

Средства за перење облека и одстранување на дамки за вашиот бизнис

Средства за перење облека и одстранување на дамки за вашиот бизнис

Без разлика дали работите со хотел, ресторан, спа или кој било друг бизнис кој бара чисти постелнина и униформи, користењето ефективни комерцијални детергенти за перење е од клучно значење. Во оваа објава, ќе истражиме различни видови на детергенти за перење...